Alaskan Tundra Wolf (Canis lupus tundrarum)

canis-lupus-tundrarum02
IMAGE SOURCE

Alaskan tundra Wolf (Canis lupus tundrarum) – (Miller 1912)

Common Names: barren-ground wolf

Overall population:

Physical description:
Weight – males; 85 to 176 pounds, females; 80 to 120 lbs.
Length – 50 to 64 in length (nose to end of tail
Height –
Coat/Color – long, light to pure white. Grey to black

Range:
Original range – Northern Canada
Current range – Arctic Coast region from near Point Barrow eastward toward Hudson Bay and north to the Arctic Archipelago

Habitat / Ecology / Prey:
Habitat – tundra, Arctic coast
Ecology –
Prey – caribou (Rangifer tarandus), moose (Alces alces), bison (Bison bison)

Unique behaviors:

Legal and Cultural Background:

Conservation:

Taxonomic/Genetic Information:

LATEST NEWS AND INFORMATION

Further Reading

Journal / Scientific Publications:

Long foraging movement of a denning tundra wolf; PF Frame, DS Hik, HD Cluff, PC Paquet – Arctic, 2004 – JSTOR

Hierarchical Habitat Selection by Tundra Wolves; Philip D. McLoughlin Lyle R. Walton H. Dean Cluff Paul C. Paquet Malcolm A. Ramsay; Journal of Mammalogy, Volume 85, Issue 3, 1 June 2004

 

Save